top of page
31 Wicked 1.jpg

Wicked - 2018

LLETRES I MÚSICA: d'Stephen Schwartz

LLIBRET: Winnie Holzman

BASAT EN LA NOVEL·LA DEGregory Maguire

Wicked és un musical de Broadway amb música i lletres d'Stephen Schwartz i llibret de Winnie Holzman. Basat en la novel·la homònima de Gregory Maguire. La història està inspirada en els personatges de la clàssica obra de  L. Frank Baum (1900), El màgic d'Oz de la qual se'n va rodar una pel·lícula homònima l'any 1939 per Metro-Goldwyn-Mayer. El musical es narra des la perspectiva de les bruixes de la Terra d'Oz; la seva trama comença abans i continua després de l'arribada de Dorothy de Kansas a Oz. Wicked explica la història de dos amics inversemblants, Elphaba (la Bruixa Malvada de l'oest) i Galinda (que posterirment pasara a anomenar-se Glinda la Bruixa Bona), ambdues lluiten deixant de banda les seves oposades personalitats i dispars punts de vista, rivalitatzen entre elles pel mateix amor, i les seves reaccions al govern corrupte del Màgic s'allunyen força, finalment, Elphaba esdevé un personatge odiat a les Terres d'Oz per la campanya que es duu a terme en la seva contra.

Produït per Universal en coalició amb Marc Platt, Jon B. Platt I David Stone, sota la direcció de Joe Mantello i coreografia per Wayne Cilento, la producció original de Wicked va estrenar a l'octubre de 2003 al Gershwin Teatre de Broadway, abans però, es van per unes proves de l'espectacle, els "tryouts" al  Curran Teatre (San Francisco) de maig a juny del 2003. Les seves estrelles originals van incloure Idina Menzel en el paper d'Elphaba, Kristin Chenoweth com a  Glinda, i Joel Grey encarnant el Màgic La producció original de Broadway  va guanyar tres  Premis Tony i sis Drama Desk Awards, mentre el seu àlbum musical amb el repartiment original va rebre un Premi Grammy.

Wicked celebrava el seu desè aniversari a Broadway el 30 d'octubre de 2013. El 9 de febrer de 2018, amb la seva actuació número 5960, va superar Oh! Calcutta! Aleshores va passar a ser el 7è espectacle més longeu de Broadway Una actuació acostuma a durar aproximadament dues hores i 30 minuts, amb un entreacte de 15 minuts.

L'èxit de la producció de Broadway ha donat lloc a moltes altres arreu del món, incloent diverses produccions Nord-americanes, una producció força longeva al West End de Londres nominada en moltes ocasions als premis Laurence Olivier i una sèrie de produccions internacionals. Des del seu debut l'any 2003, Wicked ha trencat rècords de caixa al voltant del món, actualment manté records en guanys bruts setmanals a Los Angeles, Chicago, St. Louis, i Londres. El segon cap de setmana de gener de 2011, Londres, Broadway i ambdós tours nord-americans van trencar els seus rècords de guanys bruts setmanals. L'última setmana de 2013, a la producció de Broadway es va trencar aquest rècord un altre cop, guanyant 3.2 milions de dolars. La producció del West End i la gira nord-americana han aconseguit cadacuna més de dos milions d'espectadors.

El març de 2016, Wicked va superar el bilió de dòlars en els seus ingressos a Broadway, quedant just darrere de The Phantom of the Opera i The Lion King . El juliol  de 2017, Wicked superava  The Phantom of the Opera passant a ser el segon show de Broadway amb més ingressos, Una mica per sota de The Lion King.

MUSICAL PRESENTAT PELS ALUMNES DEL TALLER DE MUSICAL, AVANÇAT DE L'INSTITUT FERRAN CASABLANCAS EL MES DE

JUNY DEL 2018.

bottom of page